Hoe voelde het voor mij als moeder?
Net als iedere ouder had ik mijn verwachtingen en toekomstplannen. Je stelt ze bij in de loop van je leven. Dave was altijd al een jongen die zijn eigen gang ging, een oude geest in volwassenheid. Na zijn reis heb ik natuurlijk ook gehoopt dat hij met zijn vrouw in Nederland kwam wonen. Dat zoiets dan niet gebeurt is een teleurstelling waar ik mee heb leren leven.
Maar in het begin was ik toch erg verdrietig, en vond het redelijk zwaar. Door mijn houding van gemis kwam er wel afstand tussen ons. Niet alleen de afstand in kilometers, er waren irritaties e.d. Dave nam sowieso niet veel contact op, later is het beter geworden, maar bij tijd en wijlen is er een soort van radiostilte.
Ik gaf hem later meer de ruimte om ook zijn weg te vinden in Japan, maar het voelde rouwig en pijnlijk. In de loop der jaren ga je inzien dat het leven altijd zo loopt zoals het loopt. Mijn leven is natuurlijk erg veranderd, maar mijn sociale leven laat niets te wensen over. Het gezin in Japan had voor mijn gevoel ook echt dichterbij moeten zijn, de kleinkinderen en hun leven. Dat het anders is gelopen is jammer, maar niet meer zo'n groot gevoel als in het begin. Er is nu acceptatie en vrede in mijn hart. En natuurlijk zijn er momenten dat mijn familie met hun kleinkinderen leuke dingen doen (ook nu ze ouder worden) terwijl voor mij zulke momenten niet zijn weggelegd dan alleen om de zoveel jaar.
Eigenlijk emigreer je als ouder een stukje mee naar het land van je kind. En heb ik geleerd van Japan te houden, zijn leven is in Japan en dat is goed. Alles heeft tijd nodig, en als ik terug kijk naar 2006 en 2024 is het geruststellend dat ik onvoorwaardelijk Dave zijn moeder ben, en de Oma van mijn kleinkinderen.