Zie de emigratie niet als afscheid ook al voelt dat wel zo!
Je kind of familie lid gaat verder met zijn/haar leven en zal naar alle waarschijnlijkheid de keus bewust hebben gemaakt.
Respecteer de keus van de emigrant.(misschien terugdenken aan jezelf wat had jij gedaan als je de kans had gehad?)
Boos worden of het niet begrijpen is een proces dat bij de verwerking hoort, het heeft tijd nodig om te begrijpen waarom je kind broer/zus een ander leven ver weg verkiest boven een leven vlak om de hoek of in Nederland. Het zijn de bijkomende gevoelens en misschien zal de achterblijver het nooit echt begrijpen, boos en verdriet zijn is gezond en logische gevoelens.
Sta jezelf toe om te rouwen, het is een rouwproces, het voelt als een verlies ook al is degene springlevend, gezond en gelukkig.
Geef toe aan je verdriet, wat een ander ook voor verzachtende woorden, of in onwetendheid zal zeggen. Woorden als `je hebt toch internet of andere goed bedoelde woorden nemen jou verdriet niet weg.
Niemand kan voelen wat jij voelt alleen degene die hetzelfde hebben meegemaakt, ontken het gevoel niet en ook de tijd heelt de wonden.
De emigrant heeft net als de achterblijver tijd nodig om te wennen aan een nieuw leven, misschien een nieuwe familie met andere gewoontes, een ander thuis, een andere baan, de taal machtig worden, studeren e.d. allemaal indrukken die nieuw zijn en veel tijd en energie kosten. Vooral het eerste jaar komen de vele indrukken op de emigrant af. Dus de tijd voor de achterblijver zal in het begin minder zijn dan je hoopt en verwacht.
Probeer veel te lezen (of informatie via internet, bibliotheek, de media e.d.) over het land waar degene naar toe emigreert (interesse is ook een leerproces en voor jezelf en de emigrant een wederzijds gevoel van delen).
Volg als de mogelijkheden er zijn een taalcursus, later zal het nuttig zijn om contacten te leggen met bv. je toekomstige kleinkinderen.
Probeer uit te zoeken wat de kosten zijn voor een korte of lange vakantie naar het land van de emigrant, maak desnoods een spaarpotje voor als je het niet al te breed hebt.
Probeer je vakantiedagen op te sparen voor een langere reis.
Heb je misschien vliegangst? google eens op internet.
Probeer dit dan te overwinnen want er niets zo fijn als je over een tijdje naar het land van je kind of familie kan gaan. Het kost energie en doorzettingsvermogen maar loont absoluut de moeite!!
Luister eens naar de muziek van het land van de emigrant, misschien vind je het afschuwelijk of prachtig, maar het kan je ook verrijken en meer kennis op doen is altijd prettig.
Hou vooral contact met de emigrant , in welke vorm dan ook, ook al heeft de emigrant minder tijd en behoefte aan die regelmaat.
Geef toe aan je behoefte om te bellen, te mailen, te chatten.
Houd de emigrant op de hoogte wat er zoal speelt in de familie, de omgeving, de stad, muziek, politiek of hou een weekjournaal of weekboekje bij. Stuur desnoods weekbladen of magazines.